Byverksted på ventetomten ved TOU

Bygging av en 15 meter lang grill på ventetomten ved Tou, et initiativ av Ketil Dybvig med støtte fra bl.a. Prosjektil og Nordic Steel.
Bygging av en 15 meter lang grill på ventetomten ved Tou, et initiativ av Ketil Dybvig med støtte fra bl.a. Prosjektil og Nordic Steel.
Del på Facebook
Det er en uke igjen med byverksted på ventetomten ved Tou. Alt er gratis og hvis mulig utendørs. Du kan delta i workshops, byromseksperiment, høre foredrag, diskutere og se utstillinger.

Hva er det viktigste som skjedde de to første ukene?

– Vi hadde frøbomber-workshop med Elisabeth Voreland Strøm (Fra Stilken & Strøm). Vi laget små kuler av villblomsterfrø, leire og jord. Disse kan hjelpe naturen å spre villblomster på steder der det er ellers er vanskelig for frø å finne feste og et godt sted å gro, forteller Benjamin Hickethier.

Geir Bakken fortalte om Norges første supergrønne urbane folkehøgskole som kan komme i Pedersgata. Mange interesserte og noen potensielle samarbeidspartnere møtte opp.

Et videoforedrag fra Gonçalo Lopes fra Portugal gjorde inntrykk! Han er arkitekt og del av et kollektiv som beriker byen og festivaler med midlertidige installasjoner/intervensjoner som utforsker samspillet mellom mennesker i byrommet.

Vi hadde boklansering med Arild Rein, Brita Strand Rangnes (Villhund forlag) og Espen Birkedal (tegneserieboken ‘Nybegynner’). Dette var det best besøkte arrangementet til nå, forteller Benjamin.

– På lørdag ble det bygget en 15 meter lang grill og utemøbler formet etter innspill fra naboer og andre innbyggere. Hvordan kan vi samhandle, treffe mennesker utover vår egen familie, være med fremmede? var spørsmålet som Ketil Dybvig stilte med arrangementet ‘Kjærlighet og pølser i koronaens tid’. Grillen og møblene er til fri bruk på ventetomten.

Byverksted er en del av Skaus fase 4 med todelte parallelle utstillinger på Rogaland Kunstsenter (Nytorget) og ventetomten ved Tou. Siden februar i år har en rekke kunstnere og kunstnergrupper i flere prosjektfaser arbeidet parallelt på rommet (kunstsenteret) og stedet (ventetomten).

– Det som er viktigst for Byverksted er fellesskapet, samarbeid og at det er hvem som helst som kan være med og som kan ta initiativ. Byverksted ønsker å vise at innbyggerne kan påvirke byutviklingen, og at demokratiet består ikke bare av valg hvert fjerde år. Vi håper at kommunen legger bedre til rette for at lignende engasjement nedenfra får bidra til bedre nærmiljøer og et mer inkluderende samfunn, avslutter Benjamin.

Program

Mandag 31. august kl 17
Arkitekter Uten Grenser forteller om Byromseksperimentet på Tinnfabriktomta.
Sted: Hjørnet Rennesøygata/Ryfylkegata

Mandag 31. august kl 18
Arkitektur fra søppel til ressurs Jan Aase forteller om arkitektskolen Fiuni og sirkulær arkitektur (cradle to cradle)
Sted: Skaus – ventetomten ved Tou

Tirsdag 1. september
Åpning av fotoutstilling ‘Eg e naboen din’ kl 18
Anders Boisen: ‘De uformelle byskaperne’ kl 18.30
Om hvordan innbyggere skaper byen gjennom egne initiativ, for eksempel i form av byhacking.
Sted: Skaus – ventetomten ved Tou

Onsdag 2. september kl 17
DelTa Rogaland- et non-profit selskap som hjelper flyktninger og andre med arbeidstrening og språkpraksis ved Wisam Shouqeyr og Inge William Danielsen.
Sted: Skaus – ventetomten ved Tou

Torsdag 3. september kl 18
Utstillingsåpning for Byverksted – samarbeid mellom likestilte deltakere, aktører og bidragsytere om workshops og byutviklingseksperimentering.
Sted: Skaus – ventetomten ved Tou

Torsdag 3. september kl 19
Utstillingsåpning for Martinka Bobrikova & Oscar de Carmen
De vil overraske med en helt annerledes opplevelse av ute- og innerom på Nytorget.
Sted: Rogaland
Kunstsenter, Nytorget 17

Lørdag 5. september kl 14-17
Hva er en by? Byverksted for barn og voksne
Vi lager en 1×4 meter stor Drømmeby.
Kun med papir, saks og lim. Med Artvanz:LAB/Kristin Høiland

Hele programmet finner du her: http://skaus.byverksted.no/